Csütörtökön elstartol a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál

Megosztás

Július 6. és 9.- között folytatódik a sikertörténet Tiszaújvárosban: 46 országból közel 300 versenyző érkezik, hogy összemérje tudását a Triatlon Fesztiválon. Szombaton és vasárnap összesen 18 futamot láthat a közönség.

1997-től 2019-ig, a világon egyedül álló módon, megszakítás nélkül minden évben ellátogatott Tiszaújvárosba a világ elitje.  Közben itt rendezték meg először a csapat világbajnokságot, itt debütált a ma már az ötkarikás játékok programján is szereplő mix-váltó, de volt klubcsapat Európa-bajnokság, egyetemi-főiskolai világbajnokság és jó pár éve junior Európa-kupa helyszíne is a Tisza-parti település. 2020-ban a Covid-járvány miatt megszakadt a széria, melyet 2021-ben Európa-kupával, 2022-ben pedig Prémium Európa-kupával folytattak. A sportág legfelső vezetése, a World Triathlon 2023-ban ismét világkupa megrendezésére kérte fel a tiszaújvárosiakat. Ráadásul a verseny a jövő évi olimpiai kvalifikációs sorozat része is egyben. Ebből adódóan ott lesz a rendkívül erősnek ígérkező mezőnyben a magyar olimpiai A-keret valamennyi tagja is. Közülük Bragmayer Zsanett, Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Dévay Márk kedden érkezett haza Japánból, ahol a Yokohamai WTCS futamon gyűjtögették az értékes pontokat. 

 A magyar sport szempontjából kiemelten fontosak az olyan események, mint a tiszaújvárosi triatlon világkupa – mondta el dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – Ez egy olyan hagyományos, mindenki által szeretett rendezvény, ahova a magyar versenyzők mellett a külföldiek is szívesen jönnek

– Városunk egy 57 éves, fiatal, de dinamikusan fejlődő település – hangsúlyozta dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere. – Közel három évtizede dr. Márkus Gábor irányításával egy olyan páratlan kezdeményezés kezdett el kibontakozni, majd később szárnyalni, amely feltette a világ térképére a mi kisvárosunkat. Egy olyan utánozhatatlan hangulatú és egyedi rendezvénysorozat teremtett hagyományt, amelyre méltán lehetnek büszkék a szervezők, a sportolók és mi, tiszaújvárosiak is. Mára bátran kijelenthetjük, hogy a triatlon szimbiózist alkot Tiszaújvárossal. „Triatlonújváros” lett a sportág egyik legismertebb és legkedveltebb versenyhelyszíne.

Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, hogy a párizsi olimpia 24 hónapos kvalifikációs időszakának második évébe léptünk, így egyre fokozódik a versenyszellem a sportolók körében. – Tiszaújváros kiemelten fontos helyszín lesz, ami garantálja az erős mezőnyt – folytatta a világkupát is magába foglaló Triatlon Fesztivál főrendezője. – A magyar résztvevők számára extra lehetőséget kínálunk arra, hogy minél jobban gyarapítsák kvalifikációs pontjaik számát. Érdekesség, hogy az olimpiai A-keret tagjai már mindannyian tudják milyen érzés nálunk a dobogón állni.

Forrás: Minap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek